Les persones amb autisme volen estudiar i treballar

Les persones amb autisme volen estudiar i treballar persona-autisme-treballant-feina

LES PERSONES AMB AUTISME VOLEN ESTUDIAR I TREBALLAR

persones-autisme-treballant-ordinador

Les persones amb autisme, en la seva gran majoria, tenen interès a realitzar moltes activitats, i aprendre i treballar formen part d’elles. Tot i que la situació laboral pel nostre col·lectiu no és encara molt alentidor, a poc a poc es van impulsant inciatives.

Una enquesta feta fa pocs anys a Catalunya per una entitat dedicada a la inserció laboral de persones amb autisme1 va presentar uns resultats molt clars, que resumim a continuació. Un 80% de les persones amb autisme que van contestar l’enquesta (òbviament, això implica un biaix a una part de l’espectre) contestava que volia estudiar per tenir una professió. I un 90% afirmava que voldria treballar. La conclusió clara fins aquí és que si volen estudiar i treballar.

La part negativa està en altres xifres: un 90% dels professionals que atenen a persones amb autisme creia que les persones a les quals donaven suport no acabarien els estudis i que tindrien seriosos problemes per tenir una feina. I la realitat els hi dóna la raó: estudis fets a la Unió Europea2, al Regne Unit3 i a Estats Units4 parlen d’unes xifres d’atur d’entre el 80 i 90%. Fins i tot, si ens centrem en les persones que tenen un certificat de discapacitat -i sabem que no totes les persones amb autisme el tenen-, aquesta taxa d’atur és escandalosament alta.

Alguna cosa està canviant

Com en molts altres àmbits (diagnòstic primerenc, teràpia adequada als CDIAP i més tard, educació especial i suport a la inclusió en l’escola ordinària, etc.), la sensació que ens queda sovint és que hem d’anar descobrint els recursos, demanant-ne de nous que estiguin ajustats a la realitat de l’autisme, sensibilitzant a la societat, etc. En la inclusió laboral de les persones amb autisme estem encara a l’inici, però el propòsit que tenim avui és explicar algunes coses que s’estan movent.

En part, es mouen perquè la quantitat de joves adults i adults amb un diagnòstic d’autisme està augmentant molt en els últims anys, a mesura que moltes persones diagnosticades de petites arriben a la majoria d’edat o que molts adults són, finalment, diagnosticats. Això està provocant una certa reacció de les Administracions Públiques i d’entitats privades que estan al voltant de les persones amb autisme. (I Aprenem Autisme n’és una d’elles).

Per altra, el món empresarial també està descobrint que hi ha un “nou col·lectiu” susceptible de treballar. I això passa tant en empreses i fundacions especialitzades en la inclusió laboral com, sortosament, en l’empresa ordinària.

persona-autisme-estudiant-biblioteca

Entitats especialitzades

A Catalunya hi ha més de 200 CET (Centre Especial de Treball), nascuts per donar feina i afavorir la transició cap a l’empresa ordinària. I alguns d’ells, com Fundació Tallers5, ja han iniciat algun programa de formació i d’inclusió laboral buscant persones amb autisme. En general enfocats a tasques de tipus manual, poden ser en un futur una font d’oportunitats a mesura que vagin atrevint-se a incorporar persones amb autisme, amb tot el que això implica de preparar-se per acollir bé a un col·lectiu que té les seves particularitats. És el que veiem que passa ja en alguns CET destacats a l’Espanya, com Gureak a Euskadi6. Una altra entitat que porta anys amb projectes de formació i inserció és la Fundació Autisme Mas Casadevall7.

Arreu del món, van sortint moltes iniciatives més. Un bon exemple és Rising Tide Car Wash8, una empresa de neteja de cotxes de Miami que basa el seu model a tenir personal amb autisme. L’“atenció al detall”, aspecte freqüent en moltes persones amb autisme, és utilitzada com a reclam, en el sentit que permetrà netejar encara millor els vehicles i per tant oferir un millor servei als seus clients.

Aquest enfocament de posar l’èmfasi en algunes característiques habituals de les persones amb autisme, que poden ser un avantatge per determinades tasques, és l’origen també de Specialisterne9, una organització internacional nascuda el 2004 i amb presència a Catalunya que proporciona formació gratuïta i feina a persones amb autisme en tasques informàtiques i administratives. Specialisterne també col·labora amb altres organitzacions per fer projectes especials en altres àmbits, sent el cas més notori l’equip de més de 20 persones que fan tasques d’atenció al visitant i d’altres tipus a Casa Batlló10 (que ha publicat un emotiu vídeo mostrant el projecte).

I la llista no acaba aquí. La Casa de Carlota11 és una agència de comunicació que incorpora a persones amb autisme i síndrome de Down especialment en les fases més creatives dels seus projectes, posant l’èmfasi en el valor de la seva diferent forma de pensar.

persona-autisme-feina-construccio

Empresa ordinària

Respecte a les empreses ordinàries, històricament ha costat força que incorporessin directament a persones amb autisme, tot i que sempre es van trobant casos puntuals, també a casa nostra. Tres circumstàncies estan, però, canviant aquesta situació cap a millor.

  • Coneixement: cada cop hi ha més entitats dedicades a la inclusió laboral de persones amb autisme, amb professionals preparats, i això genera una major confiança en les empreses per atrevir-se a fer aquest pas.
  • Necessitat de talent: en el cas concret de persones amb autisme amb capacitats i interessos en el sector informàtic o tecnològic, la manca generalitzada al món de professionals d’aquests àmbits ha sigut favorable pel col·lectiu. Moltes empreses s’han acostat a l’autisme buscant els professionals que no troben enlloc. Això, a curt termini, només representa una oportunitat per una petita part de l’espectre, però està portant a moltes empreses a “descobrir l’autisme” i a plantejar-se després la inclusió de persones amb autisme en altres àrees que no tenen res a veure amb la informàtica.
  • Neurodiversitat i ODS: hi ha un interès creixent de moltes empreses per generar un impacte mediambiental o social positiu, per contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i per acollir millor la diversitat. I la diversitat no implica només la de gènere, sinó també la cultural, la d’edat, la de raça, etc., i la “neurodiversitat”, dins de la qual es troba l’autisme.

Tot això està portant a moltes empreses, especialment grans multinacionals, a plantejar-se projectes amplis d’inclusió de persones amb autisme (com a SAP12, IBM13, Wells Fargo, Ford i moltes altres).

persona-autisme-feina-oficina

I què fem a Aprenem Autisme?

En el món de les associacions relacionades amb l’autisme, la inclusió laboral és cada cop més una preocupació. L’informe de la Confederación Autismo España14 n’és un bon reflex. En el cas d’Aprenem Autisme, una de les línies estratègiques en les quals volem posar més èmfasi en els pròxims anys és el de la transició a la vida adulta, i això inclou tractar la inclusió laboral. En els pròxims mesos esperem detallar molt més diverses línies d’actuació, però ara mateix tenim ja actiu el programa VOLA (Vocació Orientació Laboral Autisme) i hem incorporat recentment una professional perquè amb dedicació exclusiva impulsi aquest i altres programes. Concretament, a Aprenem Autisme estem especialment interessats a parlar amb els joves i adults amb autisme i amb les seves famílies per conèixer una mica millor les seves inquietuds i capacitats i ajudar-los a construir itineraris personalitzats per iniciar o continuar una carrera professional o per trobar un lloc de treball d’acord amb les seves especificitats alhora que anem perfilant més els nostres serveis per cobrir millor aquesta etapa.

No ens enganyem: la inclusió laboral de les persones amb autisme encara està fent els primers passos, i queda molt per recórrer. Però la carrera ja ha començat, i des d’Aprenem Autisme ens prenem molt seriosament formar-hi part.

Referències

  1. Font: Specialisterne
  2. https://www.autismeurope.org/blog/2019/11/05/employment-of-autistic-people-discussed-at-the-european-parliament/
  3. https://www.autism.org.uk/what-we-do/news/new-data-on-the-autism-employment-gap
  4. https://autismspectrumnews.org/tackling-the-unemployment-crisis-for-adults-with-asperger-syndrome/
  5. https://fundaciotallers.org/ca/
  6. https://www.gautena.org/jokin-larraza-conociendo-y-potenciando-capacidades-laborales-de-personas-con-tea/
  7. https://www.mascasadevall.net
  8. https://www.risingtidecarwash.com
  9. https://es.specialisterne.com/ca/
  10. https://www.casabatllo.es/ca/equip-atencio-visitant/
  11. https://www.lacasadecarlotaandfriends.com
  12. https://www.sap.com/about/careers/your-career/autism-at-work-program.html
  13. https://www.ibm.com/thought-leadership/passion-projects/neurodiversity
  14. http://www.autismo.org.es/sites/default/files/un_potencial_por_descubrir_digital_baja_cuerpo_junio_0.pdf
Desplaça cap amunt