Grups d’ajuda mútua: Aprenem al teu costat

 

GRUPS D’AJUDA MÚTUA: APRENEM AL TEU COSTAT

 

El passat 17 d’Octubre vam inaugurar els Grups d’Ajuda Mútua (GAM) d’Aprenem. En aquesta edició i, com cada any, renovem la iniciativa promoguda per mares voluntàries, formades per Aprenem com a dinamitzadores.

 

Aquest any, davant la incertesa i emergència sanitària que ens envolta, hem estat testimonis de canvis profunds en el nostre dia a dia, i per aquest motiu iniciem, els cinc GAM’s de manera telemàtica. No obstant això, l’acompanyament i el suport mutu segueixen sent una constant en aquests grups.

Ja és una tradició que, tant a la Sessió Inaugural dels Grups d’Ajuda Mútua, com a la seva cloenda anual, la trobada entre les famílies que conformen els cinc grups, enguany 60 persones, sigui conjunta. Aquest moment, pilar per establir els inicis d’una xarxa familiar de suport, de no judici i de total comprensió mútua, estarà present en la resta de sessions.

La finalitat dels GAM’s: compartir amb altres famílies situacions similars, sentir-te acompanyat per altres persones – properes a la teva realitat – comprensió i suport; contrastar opinions i obtenir informació. En definitiva, un apoderament personal i familiar que s’aconsegueix dia a dia.

Molts són els beneficis que descriuen les famílies, sobretot aquelles que porten més temps assistint, del que aporta formar part d’un Grup d’Ajuda Mútua:

“En el primer Grup d’Ajuda Mútua no podia parlar, només plorava, tot se m’escapava de les mans… després d’aquell primer GAM, va haver un abans i un després. Després d’aquell dia, la meva vida va començar a canviar”, testimoni d’una de les famílies que fa tres anys que participa en un GAM.

I com apunta una altra mare, “el GAM és ’únic espai on puc compartir la meva realitat de tenir una filla amb autisme adolescent, ja que ni amb ella ni amb el meu entorn ho puc fer, per respectar la privacitat de la meva filla de no voler parlar-ne encara”.

Al llarg de la sessió, Dolors Palacín, mare dinamitzadora d’un dels grups, va realitzar una dinàmica on va representar, mitjançant peces acolorides de fusta, els processos i emocions que viuen les famílies en el moment del diagnòstic de l’autisme. Alhora, ens va posar en relleu que els GAM’s poden ajudar a “obrir la mirada de l’autisme i compartir amb altres famílies aquest procés”.

Precisament per aquests motius, els GAM’s van ser la primera activitat que es va realitzar en el moment de constituir l’Associació, ens explicava la Presidenta d’Aprenem, Lidia Garcia, donant la benvinguda a totes les famílies participants. Un espai on compartir i intercanviar amb altres famílies que ens poden comprendre millor, ja que passen per situacions similars i han tingut experiències properes a les nostres. Moltes són les situacions i sentiments que viuen les famílies, cansament, ràbia, preocupació, injustícia, impotència… Però no oblidem que els GAM’s també són un espai de somriures i alegries compartides, sigui quan una família explica i comparteix un progrés o be sigui una simple anècdota del seu fill/a.

En aquesta sessió, les famílies també varen estar acompanyades d’altres familiars, del Grup d’Ajuda Mútua format per avis i àvies, els altres cuidadors/es. Per a moltes famílies, els avis/es són un gran suport en la cura i la vida diària de la família, i no solament el nucli familiar experimenta un procés d’afrontament durant el procés de diagnòstic, els avis/es també ho viuen.

Aquest curs 2020-2021 arranquem amb cinc Grups d’Ajuda Mútua, 60 persones distribuïdes en grups de 15 persones màxim, per afavorir l’intercanvi en format telemàtic. Com sempre, les reunions de dues hores seran un dissabte al mes, per seguir compartint situacions, sentiments i informació.

Des d’Aprenem agraïm enormement l’esforç i la delicadesa de les mares voluntàries que fan possible la continuïtat i la màgia d’aquests grups.

Desplaça cap amunt