Avui conversem amb Gabi Santos, coordinador dels tallers i terapeuta

Gabi Santos. Coordinador dels tallers i terapeuta del grup de joves.

Des del Centre Recursos Autisme Barcelona (CRAB) d’Aprenem s’ofereixen diferents serveis d’atenció directa a les persones amb TEA, un d’ells, són els Tallers d’Habilitats Socials formats per grups, segons l’edat (infants i joves), amb l’objectiu d’oferir un espai d’interrelació entre iguals i millorar les habilitats socials i comunicatives a través de la dinamització d’un/a terapeuta.

A causa del confinament, alguns serveis s’han hagut d’aturar i d’altres han hagut d’adaptar-se a la nova situació, i per això, el coordinador i terapeuta del Taller d’Habilitats Socials per a joves de 13 a 16 anys, ens explica com ha afectat el confinament als joves i al taller.

Avui conversem amb en Gabi Santos, coordinador dels tallers i terapeuta del grup de joves:

1) Quan fa que dinamitzes aquest grup?

Aquest grup ja fa dos anys que funciona, a l’inici el coordinava una companya, però des de fa 2 anys i mig el coordino jo. Va ser la meva primera experiència coordinant un grup d’habilitats socials, tot i que havia participat en moltes activitats en grup com a voluntari, tant a Aprenem com en altres entitats.

2) Ja fa més de dos mesos de confinament, després d’aquest temps, com creus que els hi ha afectat als joves del grup?

En la majoria de casos estan portant força bé el confinament. Inicialment va haver-hi una mica de confusió amb la situació, però un cop van entendre de què es tractava i que calia fer, ho han encaixat molt bé. Posteriorment, quan es van anar acostumant a les noves rutines, la majoria es troben força còmodes amb aquesta situació, ja que, no oblidem que una de les principals dificultats que poden mostrar els joves amb autisme és en la interacció social, i el fet d’estar confinat fa que aquestes interaccions es donin en situacions molt controlades i amb unes regles molt clares (classes, tutories, etc.), i així treure la “pressió” i imprevisibilitat que de vegades pot suposar per ells tot el tema social que va associat a escoles i instituts. Ara caldrà estar molt pendents de la possible tornada a una nova “normalitat”, trencar amb aquesta rutina que estan seguint i començar unes noves rutines diferents de les que portaven abans del confinament.

3) Com has adaptat el grup de taller d’habilitats socials a aquesta nova situació?

El taller està pensat per ser presencial, i de fet és com es fa des de l’inici. Amb aquesta nova situació es va plantejar l’opció de fer-ho telemàticament, i pel grup de joves més grans està funcionant força bé. També es va preguntar als nois i les famílies si volien continuar mantenint actiu el taller, i l’acollida va ser força bona, tant per part de les famílies com dels propis usuaris. Seguim fent el taller el dia en el qual el fèiem presencialment, en sessions d’una hora setmanal.

4) Els hi va ser difícil adaptar-se a la nova dinàmica?

Els nois es van adaptar molt bé a la nova dinàmica del taller, i potser vaig ser jo qui va necessitar més reciclatge per fer-ho. Un aspecte que si hem anat veient i que cal tenir en compte és que cada usuari té els recursos tècnics que té per poder fer les connexions telemàtiques, i no oblidem que estem confinats a casa, i a vegades es poden donar situacions que cal anar gestionant, però hem de plantejar aquestes situacions com a oportunitats per treballar aspectes com la flexibilitat o la gestió de situacions imprevistes, com poden ser discussions, gestió de conflictes, etc.

5) Has hagut de canviar o modificar els objectius de les sessions del grup a causa del confinament?

Durant el confinament, el taller s’ha anat transformant en un espai on poden compartir les seves preocupacions i experiències del dia a dia. Ha estat molt maco veure com a poc a poc han creat un espai on poden parlar de com estan fent les classes, on es recomanen llibres o pel·lícules i on, fins i tot, es pregunten dubtes sobre la situació actual, temes que tractem de donar resposta entre tots. Ha estat important deixar molt clar que tots tenim dubtes sobre la situació actual, i que el que podíem fer era un procés de buscar respostes tots junts als dubtes que tinguéssim o que poguessin sorgir durant el confinament.

6) Quins avantatges destacaries del taller telemàtic sobre el taller presencial i a la inversa. Quin creus que és millor? O potser una combinació d’ambdós?

Crec que la capacitat d’adaptació que han mostrat els nois és molt destacable, han passat d’una dinàmica on treballàvem de forma presencial i amb un tipus d’activitats, a una nova situació amb noves formes de treballar. Cada modalitat té els seus avantatges i els seus desavantatges, tot i que crec que el taller en format presencial és molt més actiu i dinàmic. Serà necessari veure si amb la nova situació caldrà readaptar-nos i fer una modalitat mixta, ja que veient lo bé que s’han adaptat els nois podria ser una bona opció.

7) Que és el que més t’agrada de dinamitzar aquests grups?

Aquest taller de nois de 13 a 16 anys ofereix un espai on poden relaxar-se i ser com són, sense fer aquest esforç que acostumen a fer durant el seu dia a dia per tal de gestionar les seves dificultats, amb el desgast que això els pot implicar. És una activitat en la qual tots ens ho passem molt bé. A nivell personal ha estat un aprenentatge bestial, m’ha permès viure situacions de tot tipus que hem hagut de gestionar al moment, a més m’ho passo molt bé compartint aquest espai amb ells, són un grup molt maco i divertit.

8) Animaries a les persones/famílies a què participessin en un taller com aquest?

Crec que aquests tallers són molt importants per molts motius. Permeten treballar aspectes en els quals els nois i noies amb TEA acostumen a tenir força dificultats, com són les interaccions socials, mal interpretar bromes de companys, acceptar altres punts de vista diferents del seu, saber resoldre conflictes amb els amics i amigues. En els tallers se’ls donen eines per tractar de gestionar millor aquestes situacions, adaptant els temaris a l’edat i nivell de cada grup d’usuaris. També són uns espais d’oci pels nois, ja que tractem de fer-los molt dinàmics i amb activitats molt lúdiques. Proporcionem un entorn on puguin ser ells mateixos i puguin aprendre mentre s’ho passen bé.

9) Ets també responsable dels diferents tallers d’Habilitats Socials a Aprenem, Com ha afectat el confinament a la resta de Tallers?

Amb el grup de nois i noies més grans hem pogut adaptar-nos per fer-ho de forma telemàtica, però això no ha estat possible amb tots els tallers. Els altres tres tallers que fem a Aprenem, per les característiques dels seus usuaris i usuàries (edat, capacitat de concentració i atenció, etc.) no s’han pogut adequar per continuar-los durant el confinament de forma telemàtica, i hem preferit esperar a poder reprendre’ls de forma presencial tan aviat com sigui possible.

Desplaça cap amunt