AVIS I ÀVIES: CAL CUIDAR ALS CUIDADORS/ES
Segons Autism Speaks en Una guia para abuelos, conclou que un cada tres casos d’autisme ha estat detectat per un dels avis/es i més del 35% cuiden al seu nét/a més d’un cop a la setmana.
Per a moltes famílies, els avis/es són un gran suport en la cura i la vida diària de la família, i no solament el nucli familiar experimenta un procés d’afrontament durant el procés de diagnòstic, sinó que els avis/es també ho viuen.
Per tant, l’impacte del diagnòstic influeix notablement en la dinàmica familiar diària causant en moltes ocasions un elevat estrès emocional, social i econòmic, on els avis/es poden arribar a tenir un rol significant en la cura i ajuda a la família.
En moltes ocasions, quan ens referim als avis/es de néts/es amb autisme s’observa que experimenten un doble procés d’afrontament. Per una part, la preocupació i estima cap al seu nét/a i, per altre, el desig de poder acompanyar i donar suport als seus fills/es en aquest procés en el transcurs de la vida.
Encara així, moltes de les associacions i entitats proveïdores de serveis d’atenció i acompanyament a les persones amb TEA i les seves famílies estan dirigits molt particularment al nucli familiar, sense tenir en compte aquesta implicació dels avis/es.
Per aquest motiu, i tenint en compte el rol tan important que exerceixen molts avis/es cal cuidar al cuidador/a, per tal que puguin seguir ajudant i donant suport a la família.
Aprenem organitza el pròxim dissabte 11 de gener un Taller d’Avis i Àvies amb l’objectiu d’oferir un espai amb altres avis/es per compartir preocupacions comunes, dubtes i informació relacionada amb l’impacte del TEA a la família i escoltar i debatre estratègies que ajudin als avis/es en les activitats que comparteixen amb els seus néts/es.