LES PERSONES AMB AUTISME NO ESTAN AL SEU MÓN, ESTAN AL NOSTRE.
El passat 30 de juliol va ser escollida la nova Junta Directiva de l’Associació Aprenem. Conversem amb la Lidia Garcia, Presidenta.
Com vas arribar a Aprenem?
Vaig arribar a Aprenem, ara fa més de 12 anys, com la majoria de les nostres famílies, buscant respostes desprès del diagnòstic d’autisme d’un dels meus fills, el Joan. Buscant un espai on resoldre els mil dubtes que t’assalten i on poder tenir informació que m’ajudés en la presa de decisions. Però sobretot buscant un espai on compartir i intercanviar amb altres famílies que et poden comprendre perquè han passat per situacions similars i han tingut experiències properes. Situacions i sentiments com el cansament del dia a dia, la preocupació pel futur, la ràbia i la impotència davant la manca de recursos, la incomprensió de la societat… però també l’alegria de les petites grans victòries dels nostres “peques”, l’esperança per un futur millor i la constatació que entre tots podem transformar les vides dels nostres fills i filles.
I t’hi vas quedar…
Si, em vaig quedar justament per això,perquè vaig entendre que si nosaltres no lluitem pels nostres fills i filles ningú ho farà. I que en aquest camí de reivindicació és molt millor anar plegats que anar cada un pel seu compte. Em vaig adonar que les persones amb autisme no estan al seu món, com sovint es diu, estan en el nostre. I necessitem avançar cap a un món que garanteixi els drets i la dignitat de totes les persones, que respecti totes les diferències i que visqui la diversitat com una riquesa i no com un problema. Em va “enganxar” trobar famílies molt diverses, però que compartien aquest somni d’un món millor on tothom càpiga i on els nostres fills i filles puguin ser feliços. Famílies lluitadores amb les que vaig aprendre i amb les que, encara avui, segueixo aprenent cada dia.
Aprenem més, més Aprenem, aquest és el lema amb el qual us vau presentar com a Junta. Que vol dir? Com s’emmarca aquest lema en l’estratègia de l’entitat?
Aquest joc de paraules ens va semblar que recollia molt bé aquesta idea d’aprenentatge i transformació que volíem transmetre. Per garantir la qualitat de vida de les persones amb autisme és important que ells aprenguin, alhora que ho hem de fer també les famílies, els professionals i la societat en general. I per això les primeres accions que proposem són l’elaboració d’un nou pla estratègic que posi al centre les necessitats de les persones amb autisme al llarg de tot el cicle vital, i un pla de comunicació que ajudi a canviar la mirada sobre l’autisme. Evidentment no partim de cero. Les Juntes anteriors han fet una gran tasca que ha portat a l’entitat fins on es ara i tenen tot el nostre reconeixement.
I perquè més Aprenem?
Aquesta és l’altre vessant, no tant cap a fora, sinó cap dins de la mateixa entitat. Aprenem ha crescut moltíssim en els últims anys, som ja quasi 600 famílies i necessitem generar nous espais de cohesió interna entre totes les persones sòcies, garantir que els arribin els serveis de l’entitat i sobretot acompanyar a que totes les famílies impulsem el somni i la visió de l’entitat: un món millor pels nostres fills i filles.
El ràpid creixement ha fet que ens calgui també dotar-nos de noves eines que ens permetin millorar la nostra organització, per fer-la més efectiva i professional mantenint els principis de proximitat, ètica, transparència i solidaritat. Comptem ja amb un gran equip professional que són una peça clau en aquest sentit.
Quin son els principals reptes que aborda l’entitat en aquesta nova etapa?
Mantenir i sostenir aquest creixement en la situació actual és un dels principals reptes que tenim entre mans. La crisi sobtada de la COVID-19 ens situa en un context d’incertesa i canvi en molts sentits i àmbits de la societat. I les entitats del tercer sector no són una excepció. Caldrà ser innovadors i estar oberts a noves idees per garantir la sostenibilitat de l’entitat. Però a més, en el nostre cas, la COVID-19 constitueix una amenaça real. En els últims mesos ja hem vist alguns exemples de com la pandèmia s’ha utilitzat com excusa per fer perillar els avenços en inclusió i qualitat de vida que s’havien aconseguit. Haurem d’estar ben atents per no fer ni un pas enrere i continuar avançant.
Però no esteu sols…
És veritat, afortunadament no estem sols!! Cada vegada hi ha més entitats i col·laboradors d’àmbits diversos conscienciats i sensibles amb les necessitats de les persones amb autisme. Treballar en xarxa amb aquest entramat d’organitzacions i fer-lo créixer serà una de les nostres estratègies. Amb aquests companys de viatge, sumat al suport i la força incansable de les famílies sòcies, disposem d’un capital social ric i potent que ens fa confiar en un futur on les persones amb autisme puguin tenir vides plenes.